Θεσμοθέτηση

by admin

Το Εργαστήριο «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» (Robotics & Intelligent Systems Laboratory) υπό τον διακριτικό τίτλο «RiS-Lab» έχει ως σκοπό την ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, σε θέματα που αφορούν στην έρευνα κι ανάπτυξη στη Ρομποτική και τα Ευφυή Συστήματα. Για το σκοπό αυτό το Εργαστήριο αναλαμβάνει την υλοποίηση χρηματοδοτούμενων ερευνητικών προγραμμάτων σε σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

To Θεσμοθετημένο Εργαστήριο «Ρομποτική και Ευφυών Συστημάτων» (Robotics & Intelligent Systems Laboratory), υπό τον διακριτικό τίτλο «RiS-Lab», ιδρύθηκε αρχικά με το ΦΕΚ 4593/18-10-2018 τ.Β’ στο πρώην Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του πρώην Τ.Ε.Ι. Κεντρικής Μακεδονίας. Επανιδρύθηκε δε, με το ΦΕΚ 4226/30-09-2020 τ.Β΄ στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνίων της Σχολής Μηχανικών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.  

Στοχεύει στην ανάπτυξη καινοτόμων προτάσεων, εργαλείων και μεθοδολογιών εφαρμογής στο πεδίο των γνωστικών αντικειμένων που θεραπεύει η Επιστημονική Ομάδα του Εργαστηρίου. Παράλληλα προωθεί τη συνεργασία των μελών του Επιστημονικού Προσωπικού του με άλλους φορείς έρευνας και τεχνολογίας με στόχο τη δημιουργία σταθερών ερευνητικών πυρήνων, καθώς και τη συγκέντρωση εμπειρίας και τεχνογνωσίας στο πλαίσιο ομάδων ερευνητών. Εμμέσως δε, δια των δραστηριοτήτων του το Εργαστήριο υποβοηθά την ανάπτυξη του Π.Μ.Σ. στη «Ρομποτική» και υποστηρίζει την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.

 

Ειδικότερα, το Εργαστήριο «ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΦΥΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» (Robotics & Intelligent Systems Laboratory) «RiS-Lab» έχει ως αποστολή:

1. Τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στα αντικείμενα που προσδιορίζονται για το Εργαστήριο.

2. Την κάλυψη διδακτικών και ερευνητικών αναγκών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στα αντικείμενα δραστηριότητας του Εργαστηρίου.

3. Τη σύνδεση και κάθε μορφής συνεργασία με κέντρα ερευνών και ακαδημαϊκά ιδρύματα της ημεδαπής και αλλοδαπής, εφόσον οι επιστημονικοί στόχοι, συμπίπτουν, συμβαδίζουν και αλληλοσυμπληρώνονται με εκείνους του Εργαστηρίου.

4. Τη συνεργασία: α) με φορείς του δημόσιου τομέα, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, καθώς και διεθνείς οργανισμούς, β) με ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικά εργαστήρια και βιομηχανίες στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών και υλοποίησης εφαρμογών για την προώθηση της έρευνας, της επίλυσης τεχνολογικών προβλημάτων, της σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών, της ανάπτυξης εφαρμογών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας, ή την υποβολή προτάσεων και την υλοποίηση κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα που άπτονται των ερευνητικών ενδιαφερόντων του Εργαστηρίου.

5. Την παροχή τεχνολογικών υπηρεσιών σε γνωστικά πεδία συναφών με την ακαδημαϊκή δεοντολογία των αντικειμένων.

6. Τη διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συμποσίων, συνεδρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων, την πραγματοποίηση δημοσιεύσεων και εκδόσεων, καθώς και την πρόσκληση Ελλήνων και ξένων αναγνωρισμένων επιστημόνων.

elGreek